Svaki put kada se govori o bolestima zavisnosti ne treba zaboraviti da se spomene i HIV/AIDS.

SIDA ili AIDS na nasem jeziku znaci sindrom stecenog gubitka imuniteta. Sindrom oznacava skup simtoma (ukazatelja neke bolesti, koje se javljaju zbog gubitka sposobnosti organizna da se brani od bolesti), stecenog oznacava da SIDA nije urodjena i gubitak imuniteta oznacava da je telo onemoguceno da se brani od ostalih boleti koje ga napadaju. Hiv-Humano (napada samo coveka) Iunodificientni (unistava imuni sistem) Virus.

Ovaj virus je dosta osetljiv u spoljnoj sredini, osetljiv je na pH vrednost (opstaje na pHvrednosti >3 i <10), Derivati hlora su najbolje dezinfekciono sredstvo za HIV, kao i aklohol (70%).

PRENOSENJE HIV INFEKCIJE

Postoje 3 nacina prenosenja HIV infekcije

 1. Sexualnim putem
 2. Putem krvi
 3. Vertikalna transisija

Kao sto je svima vec poznato, postoje t vrte sexualnog kontakta:

 1. vaginalni
 2. oralni
 3. analni

Svaki od ove 3 vrste sexualnih odnosa su riznicne na svoj nacin. Kod nezasticenog vaginalnog seksualnog odnosa zena je u vecoj opasnosti od mustarca, jer je sluzokoza vagine 2 do 3 puta veca od sluzokoze penisa. Sobzirom na to da se velicina HIV-a meri u nm svaka ranica, pa cak i ona koju ne vidimo, predstavlja otvorena vrata za hiv infekciju. Prilikom odnosa dolazi do trenja i stvaranja mikro rana, stidne dlacice kod jednog partnera nanose mikro rane drugom…. i postoji jos mnogo nacina na koji moze doci do ostecenja.

Kada govorimo o nezasticenom oralnom sexualnom odnosu aktivni patren je u vecoj opasnosti od pasivnog, jer je on u kontaktu sa pred semenom tecnoscu, spernom (koncentracija HIV-a velika)… dok je pasivni parner u kontaktu sa pljuvackom (gde je koncentracija HIV-a jako mala). Povecana opasnost za aktivnog partnera je ukoliko ima neku  ranicu u ustima (koja moze da nastanem prilikom pranja, vadjenja ili popravke zuba, ukoliko se ugrizao za jezik, popio nesto vruce…).

Nezasticeni analni sexualni odnos je naj rizicniji odnos. Poznato je da su misici anusa po prirodi namenjeni za izbacivanje… stoga kada muski polni organ prodre u anus dolazi do stvaranja rada, pucanja misica. Povremeno dolazi i do vecih ostecenja penisa prilikom pritiska koji proizvode misici anusa. dolazi do povecanog trenja i stvaranja mikro rana, na taj nacin najlakse je zaraziti se HIV-on.

Kao i sexulanim pute,  HIV se moze preneti i putem krvi (prilikom tetoviranja, busenja pupka, jezika, prilikom prizanja prve pomoci obolelom od hiva, upotrebom itog licnog pribora za higijenu sa obolelim, bratimljenjem…).

Vertikalna transisija (sa majke na dete) se opet deli u 3 kategorije:

 1. Tokom trudnoce
 2. Tokom porodjaja
 3. Tokom dojenja

Tokom trudnoce beba se nalazi obavijena u placentu (posteljicu) kaja ima oblik zamisljene mreze za komarce. Majka koja pusi, pije, koristi narkotike… ostecuje placentu i onogucava da se HIV virus na taj nacin ‘dokopa’ nerodjene bebe.

Poznato je da tokom porodjaja ima dosta krvi sa kojom je baba u kontaktu. zbog toga se trudnica zarazena HIV-om poradja carskim rezom, kako bi se rizik zarazavanja deteta umanjio.

Majcino mleko sadrzi veliku kolicinu HIV-a stoga se trudnicama preporucuje da ne doje svoje bebe.

HIV infekcija se moze utvrditi na 2 nacina:

 1. Otkrivanjem samog virusa, tj. njegove genetske strukture (PCR netod)
 2. Otkrivanjem specijalnih antitela na HIV u krvi (Eliza i Western-Blot test)

Koriscenjem PCR metode moze se neposredno po infekciji otkriti prisustvo virusa u organizmu. Medjutim nedostatak ove metode je to sto je ona jako skupa i zbog toga se ona ne primenjuje rutinski.

Test koji se koristi u sirokoj primeni je Eliza test. ovim testom se otkrivaju antitela u krvi, ali njega ne teba raditi ukoliko od rizicnog kontakta nije proslo minimum 6 meseci.

Ukoliko su rezultati Eliza testa pozitivni radi se i Western-Blot test. Ukoliko su i rezultati ovog testa pozitivni osoa je zarazena HIV-om.

Jos uvek nije pronadjen lek protiv HIV-a jer je on u stanju da za 24h promeni preko 60 oblika. iz tog razliga je i imunom sistemu teko da napravi odbranu. Osoba obolela HIV-om ne umire od ove ifnekcije vec od neke druge. Ponekad to moze biti i naj obicnija gripa, jer je imuni sistem toliko oslabljen i onemogucen da se brani od naj obicnijeg gripa i obolela osoba najcesce umire.

Danas medicina onogucava produzetak zivota osobama obolelim od HIV infekcije uz pomoc HAART teravije (visoko aktivna antiretro viralna terapija). Osoba obolela HIV-om koristi lekove za jacanje imunog sistema, ali taj lek lose utice na neki drugi organ, pa mora da popije i lek koji ojacava taj organ ali on opet lose utice naneki drugi organ… i tako u krug… zbog toga se kaze da obolela osoba od HIV-a koristi saku lekova.

ZASTITA

Ukoliko govorimo o sexualnim odnosima naj pouznanija zastita je APSINENCIJA (onosno suzdrzavanje od sexualnih odnosa). Sobzirom na to da ljutsko bice ima sveje potrebe i nagone ka odosima sa partnerom svoje vrste druga naj pouzdanija zastita je prezervativ (poznatiji kao kondom).

Kondom predstavlja mehanicko kontraceptivno sredsdstvo koje stiti od raznih polno prenosivih bolesti medju kojima je i HIV. Postoje 2 vrste kondoma:

 1. Muski kondom (prezervativ)
 2. Zenski kondom (femidon, koji nije usao u siru upotrebu)

Prezervativ je napravljen od prirodnog materijala (lateksa) i obicno je premazan slojem lubrikanta (obicno se zenska populacija zgrozava od prezervativa zato sto je masan, ljigav… ali lubrikanti kojima je kondom premazan se nalaze u svakoj kremi, puderu… koje one koriste svakodnevno). Vazno je znati da je lateks osetljiv na toplotu, prilikom duzeg izlozenja kondoma toploti moze doci do stvaranja mikropora na kondomu ili lakeg pucanja prilikom upotrebe.

Postoje nekoliko stvari na koje treba obratiti paznju prilikom kupovine i cuvanja kondoma, kao na primer:

 • Preporucljivo je da se kondom kupuje u apoteci, jer je tamo pravlino skladisten, gde nije izlozen suncevoj svetslosti i na prikladnim temperaturam, dok se na trafici cesto desava da stoje u izlogu i na velikim temperaturama.
 • Obavezno proveriti rok trajanja koji je utisnut na kesici ili pakovanju.
 • Na dorom kondomu uvek pise da je elektronski testiran.
 • Ne nosite kondom duze od 24h u novcaniku ili djepu jer ga toplota tela ostecuje.
 • U prodaji se mogu pronaci kondomi razlicitih ukusa oblika i boja koji si takodje korisni u zastiti od polno prenosivih bolesti ukoliko su ispostovana sva pravila proizvodjnje, skladistenja i upotrebe.

PRAVILNA UPOTREBA KONDOMA

Ukoliko kondom nije pravilno upotrebljen njegovo prisustvo tokom odnosa je suvisno, stoga je potrebno:

 • Proveriti da li je kesica kondoma hermeticki zatvorena.
 • Pre nego sto stavite kondom izbegavaj te kontakt polnih organa kao i kontakt polnih organa sa analnim otvorom partnera
 • Navucite kondom na penis tek kada on dostigne punu erekciju.
 • Na vrhu kondoma je potrebno ostaviti prostor za spermu, zbog toga vecina kondoma ima rezervoar. Palcem i kaziprstom uhvatite rezervoar kako bi ste istisli vzduh iz njega i navucite kondom do korena penisa ispravljajuci pri tome sve naborine.
 • Izvucite penis odna nakon ejakulacije, pridrzavajuci kondom palcem i kaziprstom da ne bi spao.
 • Kondom skinuti kada penis izgubi svoju snagu pridrzavajuci jednom rukom da ne izpadne sekret iz njega a drugom polako svlaciti kondom sa penisa.
 • Upotrebljeni kondom zavezati i baciti u kantu za otpatke, nikako u WC solju.
 • Ne koristiti 1 kondom 2 puta.
 • Ne koristiti 2 kondoma jedan preko drugog, jer se medju njima stvara trenja pa oba mogu da puknu.
 • Ukoliko upraznjavate analni sexualni odnos koristite deblje kondome i dodatni lubrikant.

Treba zapamtiti da kondom ne pruza 100% zastitu od polno prenosivih bolesti, ali je trenutno naj pouzdanije zastitno sredstvo.

Advertisements