Speed ( methm, icem, chalk) je ulicni naziv za meamfetamine I amfetamine.

Metamfetamini I amfetamini su sintetske droge, nastale u laboratorijama. Metanfetamin se dobija preradom efedrinaili pesudoefedrina koji se koriste kao lek. Dejstvo anfetamina I metanfetamina je veona slicno, samo su efekti kod metanfetamina jace izrazeni. Korisceni su kao legalni lekovi za msanjenje telesne tezine, prehlade, astmu, migrene, epilepsiju I kao terapija u lecenju ADHD sindroma (deficit paznje I hiperaktivnost).

Speed se najcesce pojavljuje kao prasak bez mirisa, gorkog ukusa ali se moze naci I u obliku tableta, kapsula, masne stvrdnute paste ili kristala (ICE).najcesce se konzumira usmrkavanjem, ali moze I gutanjem, pusenjem ili intravemski. Intravenski nacin koriscenja je veoma opasan usled povecanog rizika od predoziranja ili od inficiranja kolicenjem zajednicke igle.

Delovanje speeda pocinje za par minuta ili pola sata do sad nakon uzimanja (u zavisnosti ud nacinja unosenja u organizna), traje 4 do 6 sati a kod uzimanja kristalnig oblik (ice) cak I do 30h. speed je stimulans sot znaci da osoba koja je pod dejstvom speeda oseca priliv snage, pojacanu koncentraciju, ne oseca umor I glad. Zbog ovoga je speed popularna vikend droga a koriste ga I studenti tokom spremanja ispita. Kad se organizam iscrpi nastupa period kaka osoba mora da se odmori, oslabljen je imunitet, a mogu se javiti a tzv. Anfitaminske psihote.

Psihicki efekti: zivahnost osecaj ugodnosti, pricljivost, povecana agresivnost, osecaj izdrzljivosti I snage, gubitak orijentacije, smanjen apetit, paranoja.

Fizicki efekti: suvoca usta, suva koza, svrab, povisena telesna temperatura I znojenje, ubrzan rad srca ili nepravilni otkucaji, ubrzano disanje, povisen krvni pritisak, prosirene zenice, glavobolje, nevoljni pokreti (napetost misica, drhtavica), zamagljenje vida, vrtoglavica.

Posledice upotrebe spida: teski poremecaji u radu bubrega I pluca, ostecenje jetre, smanjem imunitet, neuhranjenost, nedostatak vitamina, srcane smetnje, nesanica, psihoze (osecaj da je osoba posmatrana ili da je neko prati).

Detecija u urinu moguca je kod amfetamina 20 do 72h od upotrebe, a kod metanfetamina 2 do 3 dana.

Advertisements