Pod pusenjem se podrazumeva koriscenje duvana udisanjem dima zapaljenog duvanskog dima u cigareti, cigari ili luli. Stetne posledice po zdravlje ljudi nastaju bez obzira da li se duvan pusi, zvace ili usmrkava, ili se udise pasivno u prostoru zagadjenom duvanskim dimom.

SASTAV DUVANSKOG DIMA

Duvan I duvanski dim sadrze gotovo iste materije, samo u razlicitim odnosima. Duvanski dim je kompleksni zagadjivac vazduha, odnosno heterogeni aerosol koji se sastoji od oko 4.000 razlicitih hemiskih sastojaka u formi cestica I gasova (od 4.000 ima 60 kancerogenih, a od 60 kanceroginih ima 37 u jednoj cigari). On sadrzi, izmedju ostalog, I nadrazljivce I sistemske otrove kao sto su nikotin, vodonik-cijanid, sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, amonijak, formaldehid itd. Takodje sadrzi na desetine kancerogena I neke mutagene (arsen, hrom,  nitrozamini, benzopiren). Pojedine supstance, kao sto su, na primer, nikotin, kadmijum I ugljen-monoksid, ostecuju reproduktivne procese. Duvanski dim je najcesci zagadjivac zatvorenih prostorija I njega je Americka agencija za zastitu zivotne sredine svrstala u ‘Klasu A’ kao ‘Humanog kancerogena’ za koji ne postoji minimalna sigurna doza izlozenosti.

Prilikom pusenja cigarete postoje dve vrste duvanskog dima:

  1. Dim koji pusac uvlaci u pluca
  2. Bocni dim od sagorelog duvana koji se siri u okolini (sadrzi iste supstance kao I dim koji se udise, samo u razlicitim koncentracijama)

Dim koji leluja u okolini pusaca sadrzi vise od 60 kancerogena. Zagadjenje vazduha nastalog pusenjem ventilacija ne moze odstraniti, vec ga samo rasprsuje u jos siri prostor.

To znaci da stetne supstance koje su uzrocnici oboljjevanja udisu I nepusaci koji se nalaze u istoj prostoriji sa pusacima I to je PASIVNO PUSENJE a vrsta takvog zagadjenja zatvorenog prostora se naziva zagadjenje zivotne sredine duvanskim dimom. To je razlog zbog cega mnoge drzave, kao I nasa od nedavno, imaju stroge zakone za zabranu pusenja u zatvorenim prostorijama.

Sastojci duvana I duvanskog dima:

  • Nikotin

Blokira prenos nervnih inpulsa u ganglijskim sinapsama nervnog sistema. Izaziva dugotrajnu depolarizaciju I deluja na vegetativni nervni sistem (simpatikus I parasimpatikus), prvo deluje razdrazujuce a potom depresivno.

  • Ugljen-monoksid

Jedan od najacih otrova sa velikim afinitetom prema hemoglobinu, kada nastaje karboksihemoglobin koji blokira snabdevanje celog organizma kiseonikom. Zato se javlja glavobolja, vrtoglavica, poremecaj u disanju I grcenje krvnih sudova.

  • Ugljovodonici

Ugljovodinici duvanskog dima izazivaju hronicnu toksicnost. Oni deluju direktno nadrazajno I odgovorni su za hronicni bronhitis pusaca a imaju I kancerogeno dejstvo.

  • Cijanovodonicna kiselina
  • Katrani

Katrani duvana sadrze vise od 200 komponenti, od kojin su mnoge toksicne. Za sada se zna da 60 komponenti mogu da izazovu tumore.poslednja trecina cigarete sadrzi vise katrana, nikotina I ostalih otrova, nego prve dve trecine zajedno.

  • Amonijak

Daje specijalni, nadrazujuci miris duvanu koji sagoreva. U organizmu moze dovosti do krvarenja I slabljenja desni. Na sluznici usta I nosa izaziva snizenje sposobnosti cula ukusa I mirisa, dok na sluznici grkljana moze da izazove neizlecive posledice.

  • Razni aldehidi

Pored ostalih I farmaaldehidi. Svi nadrazuju disajne puteve.

  • Fenol

Otrov koji nagriza I veoma ostecuje kivo. Gusti duvanski dim, svojom toplotom do 60°C pravi bezbolne opekotine po disajnim putevima, pri cemu ponavljana opekotina moze I malidno da se izmeni (I tako pokrene rak).

MNOGE SUPSTACE NE OTRIVAJU SE RUTINSKIM ANALIZAMA SADRZAJA CIGARETA KOJE SU U SVAKOJ ZEMLJI, PA I NASOJ, PROPISANE ZAKONIMA. DUVANSKA INDUSTRIJA ULAZE MNOGO NOVCA ZA OTKRIVANJE UPRAVO ONIH SUPSTANCI KOJE SE NE MOGU RUTINSKI OTKRITI A MOGU DOVESTI DO PROFITA. IAKO JE DUVANSKA INDRUSTRIJA OBAVEZNA DA ISTICE TACAN SADRZAJ DUVANSKIH PROIVODA – SIROM SVETA JE PRIMECEN PROBLEM DA ONA TO NE RADI. NEKE ZEMLJE SU U SVOJE STRATESKE CILJEVE ZA KONTROLU DUVANA ZA PRVE DVE DECENIJE 21. VEKA UVRSTILE ‘ISTRAZIVANJE METODA KOJIMA SE UTRVDJUJU PROMENE U SASTAVU CIGARETA KAKO BI SE SPRECILI RIZICI PO ZDRAVLJE STANOVNISTVA’.

Advertisements