Kokain je jedan od najskupljih I najcistijih droga. Dobija se preradim juznoamericke biljke. Sve vise se koristi sirovi ekstrakt iz lista poznat pod nazivom CRACK. Spada u stimulativne droge, u organizam se najcesce unosi usmrkavanjem I udisanjem dima, a redje intravenski.

Kokainsta intoksikacija se sastoji iz 3 faze:

  1. Euforicna faza (plima dobrog raspolozenja) pocinje psihomotornim nemirom, neodoljivim smehom, osecanjem intelektuakne moci, brzim govorom, neobuzdanoscu, popustaju kontrole ponasanja, teze je kontrolisati sexualni nagon (sto dovodi I do promiskuiteta)
  2. Faza konfuzije, iluzija I optickih halucinacija. Mogu se javiti I slicne halucinacije. Tipicne su mikromsije (liliputanske halucinacije) I hapricke halucinacije (insekti pod kozom). U ovoj gazi mogu nastati paranoidna-delirantna psihoticna stanja (kokainski delirijum) sa agresivnim I homicidogenim ponasanjem. Psihoticna stanja mogu da nekoliko dana.
  3. Depresivnu fazu karakterise apatija, neraspolozenje, usporenost pokreta I bezvoljnost.

Dejstvo pocinje nakon 1 do 2 minuta I reaj do 2 sata. Vreme trajanja je kretko jer se brzo izbacuje iz organizma. Javlja se osecaj jake euforije, povecane snage I kontrole nad situacijom, izostrenje cula, nesanica I gubitak apetita. Moze doci I do brze promene raspolozenja I povecane psihicke radoznalosti, kao I haptiricke halucinacije (‘kokainske bube’).

Posle duze upotrebe nastaju ostecenja na bubreznim arterijama, srcanom misicu I gastrointestinalnom traku. Bolesnici su u hronicnom strahu, pate od nesanice, depresije, razdrazljivosti I paranoidnih stanja.

Advertisements