Heroin je polusinteticki derivat morfina koji se dobija iz caura opijumskog maka. Sastoji se od sitnih kristala, u cistoj formi je bele boje. Herojin koji se prodaje na ulici je pomesan sa raznim supstancama (secer, misomor, stirak, mleko u prahu, strihnin) radi dobijanja vece kolicine I vece zarade. Cesti slucajevi smrti zbog necistoce heroina. Heroin je najadiktivnija droga, dobodi do izuzetno jake psihicke I fizicke zavisnosti sa veoma izrazenom tolerancijom. U organizam se najcesce unosi intravenski, ali I smrkanjem I pusenjem. Dejstvo traje 3 do 6 sati.

Pri intravenskoj upotrebi heroina mogu se razlikovati 3 faze:

  1. Faza udarnog dejstva (FLESH). Traje kratko, nekoliko minuta. Ispoljava se u vidu telesnih senzacija, sa subjektivnim dozivljajem toplote I tahikadrije. Efekti zavise od vrste kolicine I koncentracije unesene supstance.
  2. U ovoj fazi nastaje smirenost, prijatan umor, blaga euforija I intenzivna meditacija I ilizioniranje o sopstvenim vissokim vrednostima. Psihopatoloski dozivljaji su zavisni od ambijenta I stukture kicnosti. Ova faza traje oko 3 do 4 sata. Heroin kao depresor CNS je jedan od najjacih analgetika, otklanja bol pri ocuvanju svesti uz blagu euforiju. Ravnodudjnost prema bolu se prenosi I na druga neprijatna osecanja I emocije. Dominira osecaj bezbriznosti I blagostanja.
  3. U trecoj fazi su izgraceni hipnoticki efekti, dolazi do pospanosti ili sna. Nakon budjenja nastaje depresija, anksioznost, bezvoljnost, neodoljiva zelja za ponovnim uzimanjem. Zenice su mioticne, javlja se muka, gadjenje, povracanje, opstipacija, peznojavanje I hipersalivacija.

U slucaju predoziranja dolazi do usporenog rada srca I disanja, sto moze dovesti do smrti. Dugorocni efekat doziranja heroina je izuzetno jaka psihicka I fizicka zavisnost, koja dovodi do ostecenja licnosti I teskoh ostecenja vitalnih organa.

Advertisements